Menu

Ova web-stranica koristi kolačiće.
Kolačiće upotrebljavamo kako bismo sačuvali status vaše korpe i listu pregledanih proizvoda.
Nastavkom korišćenja naših internet stranica vi prihvatate našu upotrebu kolačića.

Saznajte više

    Prodavnica

      Sijalice-zašto imaju toliko oblika?

      16.11.2021

       


      Sigurno vam deluje zbunjujuće koliko vrsta ima sijalica, koliko oblika i koja vama treba. Komplikovano je, ali mi ćemo se potruditi da vam olakšamo. Pored toliko tipova sijalica- led, inkadescentna, natrijum, halogena i štedna, treba pogoditi i koji nam oblik sijalice treba. Za raznovrsnost oblika treba zahvaliti izumiteljima sijalica i zanatlijama koji ih prave. I jednima i drugima je na prvom mestu funkcionalnost. Da sijalica može na najbolji način da sija i da može najlakše da se napravi. Ali da je po njihovom, bilo bi manje oblika sijalica. Medjutim, ne pitaju se samo oni. O tome će biti reči malo dalje u tekstu. A sad da vidimo kakvi oblici inkadescentnih sijalica postoje.

      Inkadescentne sijalice su tip sijalice koje su po ceni najpristupačnije. Ali one više troše energije. Bivaju polako zamenjeni drugim rešenjima, poput fluorescentnih i led rešenja. Ali, ne daju se potisnuti, jer su utrle put za buduće tehnologije. Led sijalice su preuzele oblik od inkadescentnih, što je posebno priznanje. 

      Sijalice


       

      U svakoj prostoriji možete videti inkadescentnu sijalicu. Još je nazivaju obična ili standardna sijalica. A zašto je najčešće okruglog oblika? Pa zato što je na taj način staklo najlakše napraviti. Sijalica se pravi tako što se duva u vruće staklo i najlakše je proizvesti okrugli oblik. Treba i zadovoljiti uslov da izvor svetla obasja podjednako sve strane prostorije. Osim toga, kada treba da se napravi vakuum, kiseonik će se najekonomičnije isisati iz okruglog oblika.

      Kako bi sijalica bila kao proizvod na tržištu što atraktivnija, dobijala je različite oblike. Tako postoje oblici kao što su kruška, lopta ili sveća.

      Ima standardni tip A ili A oblik. Inkadescentna sijalica je standardna i kruškastog je oblika.


       

      PAR (parabolična aluminizirana) ima uski vrat i široki polukrug. Koristi se u reflektorima i rozetnama. Zbog svog usmerujućeg, uskog snopa osvetljenja idealno je svetlo za pozorište i muzeje, gde treba da se osvetli pojedinačni objekt ili osoba.Sijalica


       


       

       

       

      BR oblik je ispupčena sijalica i omogućuje emitovanje većeg snopa svetlosti od R oblika koja je manje ispupčena. R sijalica je crvena za prasiće, zagrevajuća.

       


       


       


       

      Kugla oblik je dekorativna sijalica zastupljena u stambenim i poslovnim objektima. Okruglija i veća od A oblika i ako volite da zadivite svojim enterijerom, uzećete kuglu oblik.

       

       


       

      SijaliceSveća sijalica je u obliku plamena. Pored nje, najzastupljenija u domaćinstvu je takozvana „sveća“. Ovaj izvor svetla je zastupljena grlom E14 i sveća sijalica je posle sijalice standardnog oblika najzastupljenija.

       

      PS oblik je sličan A obliku s tim što ima duži vrat, što im omogućava lakše postavljanje na nepristupačna mesta u lampama. Na primer, grla za spoljašnju rasvetu zahtevaju PS sijalicu.


       


       


       

      Ko se još pita o obliku sijalice? Osim funkcionalne karakteristike, postoji i estetska. Dizajneri enterijera i rasvete diktiraju oblike sijalica. Ona mora da bude usaglašena sa dimenzijama grla i kućištem rasvete.


       

      SijaliceDekorativne sijalice ukrašavaju vaš dom. Mogu biti ambijentalno ali I glavno svetlo u prostoriji. Poznate su još I po svom nazivu edison sijalice. Neobični oblik I poigravanje sa ozgledom žarne niti im daju retro izgled.

      Dekoraciji prostorije pomaže I oblik led sijalica. One mogu biti oblika sveće sa grlom E14, ili u obliku kruške ili oblika velike lopte sa grlom E27.

       

      Led dekorativne sijalice nisu samo ukrasna rasveta, nego mogu biti I glavno osvetljenje. Ako ih stavite u lepu staklenu kuglu ili fenjer ne treba im dodatno osvetljenje. Može ostaviti dekorativne sijalice na kablu da vise bez ikakvog abažura. Ako želite od kuhinje da napravite mini bar, postavite nekoliko dekorativnih sijalica iznad šanka. Samo ih ostavite da vise sa kabla bez ikakve plafonjere u različitim nivoima. Tako će zagasito zlatna boja sijalica da dođe do izražaja.


       

       

      Najnoviji blogovi

      PVC cevi 09.08.2022
      LED plafonjera 02.08.2022